NASVETI ZA ZELENO TRAVO

Temnozeleno, kompaktno, trpežno in hkrati mehko travno rušo si želi vsakdo

Rešitev pa je le ena – pravilno vzdrževana trava z močnimi globokimi koreninami v stabilni podlagi.

Dobro negovana trata je tradicionalni del vrta, ki oblikuje igralne površine za majhne otroke in športno dejavne mladostnike, povezuje vrt in postavi okvir za druge elemente. Če je dobro zasnovana, usmeri pogled k delom vrta, ki sprva ne pritegnejo pogleda. Ni treba, da je ravna; lahko oblikuje terase, strme nasipe ali blaga pobočja. Njeni robovi so lahko pravilni, nepravilni ali zaobljeni.

Če želite, da bo lepa in gosta, pa vsaka trata na začetku spomladanske rasti potrebuje sestavljeno gnojilo z veliko dušika. Uporabljajte gnojilo, ki vsebuje tudi herbicid. Če trata nenadoma pobledi, jo zalivajte s tekočim gnojilom za trate ali amonijevim sulfatom. Nikoli ne uporabljajte hitro učinkujočega dušika, saj je pomlad čas gnojil s fosfati, kalijem in z majhno količino počasi učinkujočega dušika.

Ne pozabite na zalivanje! Z enim zalivanjem je treba porabiti toliko vode, da premočite zemljo od 15 do 20 centimetrov globoko, to je približno 20 litrov vode na kvadratni meter. Nenadne obremenitve travne ruše s hojo, igranjem, košnjo in zalivanjem zbijajo vrhnjo plast rastnega sloja; tla izgubljajo prepustnost za vodo in zrak, to pa najprej ustavi rast korenin in takoj zatem celotno rast. Ukrepi, ki preprečujejo zbitost tal, so luknjanje, zračenje in peskanje.

RAZVIJEŠ

ZALIJEŠ

IMAŠ IN UŽIVAŠ